Heeft u een foto met een verhaal, misschien is het iets voor de foto van de maand. Stuur de foto met het bijbehorende verhaal naar peter@libertymaastricht.nl
Moet wel verbinding hebben met de provincie Limburg.
Door omstandigheden al weer even geduurd maar in het kader van de 80 jarige bevrijdingsfeesten hier het filmpje van de maand augustus als opmaat naar de bevrijdingsfeesten.
Foto van de maand februari
Foto gemaakt op 13 september Dorpstraat heer toen nog een eigen gemeente. sinds 1970 is Heer een wijk van Maastricht.
Foto collectie Marcel Prikken
Foto's van de maand januari 2024
Artiesten, filmsterren waren heel erg belangrijk in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden gebruikt om het moreel op te krikken en om geld en producten in te zamelen om de oorlogsindustrie gaande te houden. Hier een paar voorbeelden: van boven naar beneden, foto 1: Bunny Waters en Helen OHara postzegels (hier in V teken afkorting voor Victorie) om geld in te verzamelen voor vliegdekschip Shangri-La 1943, foto 2: Marlene Dietrich begroet teruggekeerde soldaten 1945, foto 3: Rita Hayworth heeft de bumper van de auto afgestaan voor de metaalindustrie 1943, foto 4: veel vliegtuigen kregen de naam van beroende mensen. Hier Shirley Temple in een vliegtuig naar haar genoemd 1944.
Foto van de maand juni 2023
Op diverse plaatsen in Maastricht ontstonden tijdens de bezetting geschut stellingen. soms boven op huizen, je zou er maar onder moeten wonen. Boven op de St Pietersberg was het uitzichtpunt van de L.B.D. Luchtbeschermingsdienst waar ook een luchtafweergeschut stond. Door op deze hoogte boven op het fort St Pieter dit punt te plaatsen kon men al van ver de vliegtuigen spotten. In deze stelling stond ook een windroos en kon men perfect de coördinaten doorgeven. redelijk wat geallieerde vliegtuigen zijn zo boven de stad afgeschoten en soms ook op huizen terechtgekomen. Dit geschut platform stond boven op huizen in Wyck Maastricht. Foto gemaakt in 1940. collectie GAM
Foto van de maand april 2023
De Nationaal-Socialistische beweging was een Nederlandse politieke partij en werd eind 1931 opgericht en na een langzame start groeide de partij snel. De snelle groei was voornamelijk te danken door vooral gegoede Nederlanders die lid werden.
Bij de statenverkiezingen van 1935 behaalden ze bijna 8% van de stemmen. Tijden de Tweede Kamerverkiezingen van 1937 behaalde men net iets meer dan 4% van de stemmen. De ideologie van de partij sprak steeds minder mensen aan, zeker als men bezag wat er op dat moment in Duitsland gaande was.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten zich steeds meer mensen aan bij de NSB. Al waren dat veel brood NSB'rs die door lid te worden hoopten op te klimmen in de maatschappelijke klasse. Het ledenaantal groeide tot boven de 100.000 in Nederland
Na de bevrijding van Zuid Limburg was het Bijltjesdag en werden overal in steden en dorpen vermeende NSB'rs opgepakt. Ook werden op die manier vaak vetes uitgevochten en werden tevens onschuldige mensen opgepakt voor vermeend lid zijn van de NSB.
Het hoofdkwartier van de Maastrichtse NSB zetelde in het gebouw van de Groote Sociëteit aan het vrijthof. Maastrichtenaren liepen daar ter plekke te hoop om NSB'rs op te pakken en te plunderen en zich te wreken op spullen van de NSB.
Op de foto de grote oploop naar het NSB gebouw.
Foto van de maand juni 2022
Onder de westkant van Maastricht het zogenaamde Blauw Dorp/ Hoge Fronten loopt een gangenstelsel van meer dan 10 kilometer lengte. Deze gangen zijn aangelegd tussen 1690 en 1780 en is een uniek tegenmijnen systeem om het leven van de vijand het via de ondergrond behoorlijk zwaar te maken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag een gedeelte van de gangen vol met grond omdat men er vanaf het begin 20e eeuw huizen bovenop is gaan bouwen en de bouwers van die huizen bang waren dat de gangen het gewicht van de huizen niet kon dragen. In de oorlog begonnen met het uitgraven van de gangen zodat men ze kon gebruiken bij luchtalarm. Gemiddeld zaten er 15.000 mensen bij luchtalarm in de gangen. Op de foto zien jullie de mensen die in de gangen van het werk Brandenburg (fort Brandenburg) zaten als Luchtbeschermingsdienst. Hoofd Luchtbeschermingsdienst werd Louis Dassen in het midden zichtbaar zittend met de hoed op schoot.
Binnenkort plaats ik bij verhalen een groter stuk over de kazematten met voornamelijk het stuk Brandenburg in de hoofdrol.
Collectie P. Gulikers met dank aan P Houben voor deze schenking
Foto van de maand maart 2022
Toen de Duitsers in 1939 Polen binnenvielen kwam er een grote stroom vluchtelingen op gang. Families die elkaar verloren, huizen die kapot waren, een onzekere toekomst tegemoet. De gewone burger zal altijd slachtoffer zijn van een oorlog.
Het is dan ook een akelig gevoel als je er aan denkt dat in Europa in deze tijd een oorlog kan uitbreken. Zeker in Europa zou men geleerd moeten hebben dat oorlog alleen maar verliezers kent. Deze foto heeft niets te maken met Limburg maar laat Poolse vluchtelingen zien 1939 die huis en haard achter moeten laten, op zoek naar een veilig leven.
Educatie en herinnering zou ons slimmer moeten maken, dit nooit meer. En toch lopen er nog altijd figuren rond in Europa die dit op hun geweten willen hebben.
Lest We Forget, Opdat wij niet vergeten!
Foto van de maand februari 2022
Na de bevrijding was het bijltjesdag in veel plaatsen in Europa. Er vonden ware excessen plaats. Gelukkig viel het in Nederland ten opzichte van een paar andere landen enigszins mee. Wat trouwens niet wil zeggen dat hier geen excessen plaatsvonden. Volksdeutsche mensen die totaal niets met het Duitse regime op hadden en al vele jaren in Nederlandse steden woonden werden opgejaagd. Meisjes die een relatie met een Duitser hadden gehad werden als Moffenhoer op karren of vrachtauto's door de straten gereden en vaak bespuugd, geslagen en beschimpt. Vrouwen werden publiekelijk kaalgeschoren en vaak kregen ze met teer een hakenkruis op het voorhoofd en ook nog vaak een bord met Moffenhoer op om de nek. Ook werden soms burenruzies beslecht door te zeggen dat ze met de Duitsers geheuld hadden. Natuurlijk had je ook de echte landverraders. het kaf werd vaak pas na 2 jaar gescheiden en bleken sommige mensen onschuldig in erbarmelijke toestand gevangen te hebben gezeten. Daarbij bleek ineens de helft van Nederland in het verzet te hebben gezeten wat natuurlijk niet zo was. En meestal waren de mensen die tijdens de bezetting stil waren gebleven en niets tegen die bezetter ondernomen hadden de meest fanatiekelingen bij het oppakken en mishandelen van deze mensen. Terugkijkend kunnen wij hier natuurlijk een oordeel over vellen, maar moeten ook denken dat het een andere tijd was met veel begrijpelijke emoties.
Foto 15 september 1944 Vrijthof Maastricht
Collectie P. Gulikers
Foto van de maand januari 2022
Kaart Margraten verstuurd in 1945
Tekst foto: Deze foto geeft je een klein idee hoe heftig de gevechten waren en hoeveel Amerikaanse slachtoffers er waren in dit land. Dit is een Amerikaanse begraafplaats maar er is hier ook een Engels, Pools, Canadees en Duitste begraafplaats. Er is hier een grote haat ten opzichte van de Duitsers maar ook een Italiaan is hier niet welkom in dit land.
Kaart collectie P Gulikers
Foto van de maand december
De Pin-up: Betty grable was een van de bekendste pin ups in de Tweede Wereldoorlog voor de Amerikanen en Engelsen. Heel wat vliegtuigen hebben een afbeelding van haar gehad bij de neus van dat vliegtuig. Heel wat soldaten hadden haar op de muur gepind of bij hun papieren zitten. Toen Henry Porter de RAF man die terug te vinden is in het tabblad verhalen onlangs Maastricht bezocht zei hij dat het zijn favoriete Pin-Up was. Zeker rond kerst wilde men niet alleen met mannen zijn, men droomde dan wel eens weg van een mooie vrouw...
Foto van de maand november
foto van de fam. Gustaaf Wijngaard, met zijn vrouw Rosa en zoon Lou.
Lou is momenteel 86 jaar, woonachtig in Margraten en op 18 september is zijn levensverhaal in boekvorm verschenen.
Vader Gustaaf is naar aanleiding van een vergeldingsactie van de Duitsers (er waren bordjes "verboden voor Joden" in de Maas gegooid) in Maastricht opgepakt als een van de eerste Joden en is uiteindelijk in Auschwitz overleden. Zijn vrouw en zoon moesten onderduiken en kwamen samen met mevrouw Bep Cohen (nu 100 jaar) en haar man in Brussel terecht.
Het boek vertelt ook het verhaal over het trauma dat na de oorlog moest worden verwerkt, uiteraard gepaard gaand met veel zwijgzaamheid en teleurstelling in het begrip voor de situatie van de Joodse overlevenden.
Het boek is geschreven door Armand Houben, wiens 2 e boek hiermee een feit is. Zijn uitgeverij: Boekengalerij Wasdom brengt het boek uit via de website klik hier
Auteur: Ellen Mulleneers
Foto collectie Ellen Mulleneers
Foto van de maand oktober 2021
Deze foto werd genomen vlak na de bevrijding in de Dorpstraat te Heer.
Het voorste voertuig is een Dodge WC 55 van 2nd Armored 'Hell on Wheels' 17th Engeneers.
De Dodge WC 55 is uitgerust met een 37mm antitankgeschut in de laadbak. Het geschut kon alleen naar achteren schieten en kon niet draaien. Eigenlijk was dit geschut te licht om Duitse tanks uit te schakelen en werd daardoor niet gewaardeerd. Al gauw werd het geschut gedemonteerd en het voertuig ging verder als WC 52. Het is daarom bijzonder dat het voertuig op deze foto nog altijd rondrijdt met het geschut, wellicht ter ondersteuning van de Infanterie.
Auteur P. Seinstra
Foto collectie Marcel Prikken
Foto van de maand september 2021
Twee jaar geleden al weer. Het leven vóór Corona. Vanaf 12 september 1944 werd het zuiden van Limburg relatief snel bevrijd. In september 2019 vierde Zuid-Limburg dan ook de 75 jarige bevrijding. Een groot deel van de organisatie van de bevrijdingsstoet en ondersteunende feestelijkheden lag in handen van de stichting Liberty Maastricht met ondersteuning van diverse gemeentes en organisaties. Gelukkig kon dit allemaal doorgang vinden. Een paar maanden later ging Nederland grotendeels op slot en begonnen wij te leven op anderhalve meter afstand. Laten wij hopen dat dit snel geschiedenis zal zijn en dat wij de oorlog en voornamelijk de bevrijding weer kunnen herdenken en dat wij dat samen mogen doen. Op deze foto de organisatie van het evenement met veteranen en begeleiders van The Best Defense Foundation. Het kamp was boven bij Kasteeldomein de Cauberg.
Foto van de maand Augustus 2021
Eind Augustus 1944 werd Parijs bevrijd. 4 jaar eerder liepen de Duitsers Triomfantelijk door de straten van Parijs. Parijs betekende voor de Duitsers de wraak voor de vernedering na de Eerste Wereldoorlog. Generaal Dietrich von Choltitz de Duitse bevelhebber had van Hitler de opdracht gekregen om Parijs koste wat kost te verdedigen. Ook al zou Parijs daardoor volledig vernietigd worden. von Choltitz legde dit bevel naast zich neer en gaf zich over op 25 augustus 1944. De Gaulle eiste de aandacht als bevrijder van Parijs wat niet helemaal juist was. De echte held mocht eigenlijk de Duitser von Choltitz worden genoemd. Parijs werd gespaard dank zij zijn weigering. een paar Duitse fanatiekelingen die niet de overgave wilden accepteren hebben nog een paar dagen de bevolking geterroriseerd werden gedood of gevangengenomen en op 29 augustus werd het pas echt rustig en kon men echt gaan vieren.
Foto van de maand juli 2021
Op diverse plaatsen in Maastricht werd MP geplaatst. zo ook in St Pieter een buitenwijk van Maastricht waar ook het hoofdkwartier (Oklahoma) van het 9e leger lag. Hier een foto gemaakt van twee MP's (Militaire politie) in St Pieter Villapark. Foto Collectie P Gulikers
Foto van de maand juni 2021
Juni 1944 Britse soldaten maken zich gereed om vanuit Portsmouth de oversteek te maken. Deze soldaten van het Royal Army Medical Corps konden nog niet vermoeden in welke hel men terecht zou komen op 6 juni 1944 tijdens operatie Overlord en alles wat zou volgen.
Foto van de Maand mei 2021
RAF Mobile Signals Unit (MSU) 5439W bestaande uit 14 man was van November 1944 tot en met maart 1945 gestationeerd in Maastricht die vanuit deze stad commando's voor vliegtuigen moesten doorgeven waar onder bombardementen op vijandelijke doelen. Wat ze doorgaven hebben ze nooit geweten omdat alles in code was.
Hier een foto van het onderdeel in Maastricht bij het in aanbouw zijnde ziekenhuis St Annadal waar ze een korte tijd hun bivak hadden.
Foto van de maand april 2021
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er redelijk wat Duitsers begraven in het veld juist buiten de algemene begraafplaats aan de Tongerseweg. Ook slachtoffers van de bombardementen werden gedeeltelijk buiten die muren begraven wegens een te kort aan plaatsen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de begraafplaats vergroot, Nog altijd kan men zien waar de muur doorbroken werd aan de kant Tongerseweg. De Duitsers moesten het ereveld ruimen, zelfs een monument uit de Eerste Wereldoorlog en daarbij horende graven werden geruimd. De stoffelijke resten werden verplaatst naar IJselstein. Ook het Eerste Wereldoorlogsmonument is daar naartoe verhuisd.
Foto van de maand Maart 2021
meteen bij de bevrijding van Maastricht kwamen uit alle gaten de Duitsers om zich aan de Amerikanen over te geven. Ze vroegen zelfs soms aan kinderen waar de Amerikanen waren en liepen dan met hun handen omhoog door de straten richting die Amerikanen, De meeste Duitsers waren in september 44 al opgelucht dat de oorlog voor hun voorbij was. Het was soms een samengeraapt zooitje van diverse onderdelen en leeftijden die de stad tot de laatste man moesten verdedigen. Maar ook de meeste "dappere" officieren waren al weg voordat de Amerikanen in de stad waren. Soms kwamen de Duitsers nog dagen later uit een gat gekropen. Sommige Duitsers werden op het Onze Lieve Vrouwenplein verzameld en al iets meer op de Markt, Maar de meeste Duitsers werden verzameld op het Vrijthof waarvan deze foto van 14 september 1944.
Foto van de Maand februari 2021
Nog voor het begin van de oorlog in Nederland 1939 begon men te beseffen dat Nederland misschien wel betrokken zou worden bij een oorlog. De beroemdste schilderijen van het land waren te vinden in musea in drukke centra. Men dacht dat de kunstschatten het veiligste zouden zijn in bunkers die men ging bouwen in de duinen. Er zouden 3 bunkers gebouwd worden waarvan de kleinste die van het Stedelijke museum in Amsterdam bij Castricum. Bij het uitbreken was dit de enige bunker die gereed was. Ondertussen bracht men de belangrijkste werken al in veiligheid. Zo kwam de Nachtwacht op de grond te liggen van Kasteel Radboud in Medemblik. Op 12 mei verhuisde de Nachtwacht naar de bunker in Castricum waar hij opgerold werd omdat het schilderij te groot was. Ondertussen waren de andere bunkers ook gereed gekomen en verhuisde de Nachtwacht opnieuw en nu naar Heemskerk de officiële Rijksbunker. Adolf die zelf een mislukte kunstenaar was had een grote wens om de belangrijkste kunst na de gewonnen oorlog over te brengen naar Linz in Oostenrijk Waar het Führermuseum gebouwd zou worden.
Door de bouw van de Atlantikwall bleken de duinen niet meer geschikt en werd er vanaf december 1941 een nieuwe bunker gebouwd in het bestaande gangenstelsel van de onderaardse groeve in de St Pietersberg in Maastricht. Op 24 maart 1942 verhuisde de Nachtwacht opnieuw naar deze plek waar het met meer dan 750 andere belangrijke werken tijdens de rest van de oorlog zou blijven. Bijna alle werken werden in rekken opgehangen, maar de Nachtwacht bleef in opgerolde toestand. Om de verflagen te beschermen moest de Nachtwacht met regelmaat worden gedraaid. Er waren allemaal maatregelen getroffen om temperatuurverschillen en vocht te voorkomen. Vanaf dat de kunstwerken in deze kluis kwamen te liggen werden ze beschermd door de Marechaussee die ook rond de kluis patrouilleerde. Tegelijkertijd was de onderaardse groeve met meer dan 200 km aan gangen ook een pilotenlijn waar men letterlijk onder de neus van de Duitsers velen liet vluchten naar België. Een ruimte boven het wachtlokaal werd met medewerking van de Marechaussee gebruikt als tijdelijke onderduikplek tijdens deze vlucht. Na de bevrijding werd de directe bewaking overgenomen door bewakers van oa het Rijksmuseum. In juli 1945 werden de kunstwerken weer teruggebracht naar de plek waar ze thuishoorde. Lang is de kluis van de St Pietersberg nog als tijdelijke opslag voor Musea gebruikt. Hier een klein fotoverslag.
Boven, ingang, foto gemaakt na de bevrijding | Boven, de Nachtwacht in opgerolde toestand | Boven, detail rekken met kunst |
Foto van de maand januari 2021
Na de bevrijding van Maastricht vielen Duitse jagers en bommenwerpers de stad regelmatig aan. Voornamelijk het spoor moest het ontgelden. Op diverse plaatsen werd er luchtafweergeschut geplaatst meestal de bekende vierling. Op andere plaatsen stond het zwaardere geschut die de stad deed beven zoals deze 40mm Anti-Aircraft Gun op het vrijthof.
Foto uit januari 1945
Foto's van de maand december
Maastricht werd op 13 en 14 september 1944 bevrijd en werd een van de belangrijke knooppunten in Europa met diverse grotere en kleinere vliegvelden in de buurt, een hoofdkwartier van het 9e leger, een van de grootste postcentra in Europa, een van de knooppunten qua repatriëring, gigantische opslagplaatsen een van de hoofdwegen richting Duitsland. In en rond de Professor Pieter Willemstraat in Maastricht zat de bewakingsdienst van het spoor en een grote MP post en vele militairen vaak in huizen die tijdens de bezetting in handen van de Duitsers waren. Ook waren hier huizen gereserveerd voor diverse wereldberoemde artiesten en orkesten die hier soms meer dan een maand verbleven, gewoon ingekwartierd bij burgers.
Een van de jonge bewoonsters was Mejuffrouw Douwes. Ik zal 3 foto's plaatsen,
De bovenste is de achterkant van de foto beschreven door de Amerikaanse soldaat Bob.
De middelste is mejuffrouw Douwes met Bob 1944.
De onderste foto is gemaakt op dezelfde plek 2019 75 jaar later toen mevrouw Douwes met haar man langs zijn gekomen. De foto's zijn genomen in de Professor Pieter Willemstraat op hetzelfde muurtje.
Dankzij deze mensen leren wij steeds meer bij over de 2e Wereldoorlogsgeschiedenis!
Ik heb ze ook kort mogen interviewen ik hoop deze later te kunnen plaatsen. Ook heb ik diverse documenten mogen ontvangen ook daar hoop ik in de toekomst meer van te laten zien.
Familie Douwes bedankt!!!
Foto van de maand november
Voor de bevrijding van Maastricht lag er een klein Duits vliegveld bij de Geusselt in Maastricht. Na de bevrijding werd het vliegveld door voornamelijk de Amerikanen gebruikt. Kleine verkenningsvliegtuigen vertrokken en landen op de St Pietersberg en post vliegtuigen bij de Brusselsepoort. Het vliegveld bij de Geusselt bleek niet lang genoeg voor grote toestellen. Daarom heeft men een nieuw vliegveld gebouwd bij de gemeente Beek. Het vliegveld kreeg de naam Y-44 of Yankee 44. Het vliegveld bestaat nog altijd maar dan met de naam Maastricht-Aachen airport. Een bedrijf uit Maastricht was verantwoordelijk voor de aanleg, met een omgebouwd Sherman als buldozer.
Foto van de maand oktober
Op 10 mei vlogen er vele vliegtuigen over Nederland, vele met parachutisten of met bommen. Sommige vliegtuigen vlogen rond om dit stukje papier te strooien. Collectie P Gulikers
Foto van de maand september
Op 13 september 1944 was het dan zo ver, geen gerucht meer maar werkelijkheid. Wyck het eerste stukje Maastricht is bevrijd. Een dag later zou de rest van Maastricht volgen. Zuid-Limburg werd als een razende bevrijd, in enkele dagen. De rest van Limburg en ook de rest van Nederland ging geloven dat de oorlog niet meer lang zou duren. zelfs bij de geallieerden geloofden velen dat de oorlog misschien wel afgelopen zou zijn met kerstmis 1944. Het mislukken van Market Garden gooide al snel roet in het eten en andere wegen moesten over de Rijn gezocht worden. Voordat heel Limburg bevrijd zou zijn zou er nog heel veel water door de Maas vloeien en de oorlog zou nog tot begin mei 1945 duren voordat men de bevrijder tegemoet kon rennen. Dank dhr E van Rijsselt gerede twijfel ontstaan dat dit niet Maastricht is maar waarschijnlijk Amsterdam. Ook bij ons kunnen zulke foutjes gebeuren.
Wij laten evenwel de foto en verhaal staan omdat het is zoals het in iedere stad en plaats in Nederland zo hebben uitgezien.
Foto van de maand augustus 2020
Inbraak in het WO2 museum Eyewitness
Rond een uur of 3.00 in nacht is er op brute wijze ingebroken in ons geliefde museum in Beek Limburg waar geschiedenis meer dan waar ook levend wordt gehouden. Een stelletje van 6 tot 8 misdadigers rammen de buitenste poort van het museum, breken de deur met brute kracht open. Zonder een greintje respect voor de historische uniformen en andere objecten wordt met domme nietsontziende vernielzucht vele diorama's vernield. in een korte tijd worden speciaal voor het museum gemaakte poppen, helmen, wapens, documenten en andere objecten gestolen. Het stelletje schurken verliezen tijdens hun vlucht nog een pop en andere kleinere stukken. Alles wat meegenomen is kan men uniek noemen en daardoor onverkoopbaar. Wij denken dus sterk dat dit in opdracht van een luie verzamelaar is gebeurt. Iemand die niet zelf de moeite neemt door eerlijke koop aan spullen te komen. Wij hopen dan ook dat deze spullen snel weer gevonden zullen worden en roepen dan ook iedereen op die nu of in de toekomst een bruikbare aanwijzing heeft contact op te nemen met de politie. Deze zinloze vernielzucht MOET bestraft worden!
Sorry dus deze keer geen historische foto maar ons bloed kookt en daarom alvast een van de gestolen poppen.
Stichting Liberty Maastricht wenst de oprichter van het museum en zijn familie en medewerkers veel sterkte toe!
Foto van de maand juli 2020
Aanslag op Adolf Hitler:
Claus Schenk Graf von Staufenberg plaatste 76 jaar geleden op 20 juli zijn aktetas onder de kaartentafel tijdens een stafbespreking in de Wolfsschanze bij Rastenburg.
De tafel was te dik, de explosie te zwak en er was vanwege de warmte niet gekozen voor een warme bunker maar voor een bovengrondse ruimte. Voor een korte tijd dacht men dat de aanslag gelukt was en Hitler bij de aanslag om het leven was gekomen en begon men mensen te vervangen. Echter al snel zou blijken dat de aanslag mislukt was en Hitler gevuld van haat wraak zou nemen op iedereen die ook maar enigzins verdachte was.
Tijdens een showproces waar onder andere de beruchte Roland Freisler in optrad werden de zogenaamde samenzweerders voor het grootste gedeelte ter dood veroordeeld, ook Erwin Rommel die men van betrokkenheid beschuldigde werd vriendelijk doch dwingend verzocht zelfmoord te plegen. Deze beroemde Duitser geliefd bij het volk wilde men liever niet voor de rechter zetten. Hij is dan ook nooit officieel aangeklaagd en kreeg zelfs een staatsbegrafenis, hij was natuurlijk, zo vertelde de propagandamachine, als held gestorven. Von Staufenberg werd ter dood gebracht op 21 juli 1944, velen zouden volgen en de oorlog zou nog maanden duren.
Foto van de maand juni 2020
Ansichtkaart uit de 30er jaren Met een spreuk die bijna iedere Nederlander nog wel kent. Toen hoopte men nog in Nederland neutraal te blijven. Deze gedachte viel op 10 mei 1940 in duigen.
Foto van de maand mei 2020
Niet zo ver van Limburg ligt de stad Keulen. Een broer van mijn oma die klokkenmaker was van beroep maar na de Tweede Wereldoorlog controlles moest doen op de voortgang van het nieuw te bouwen Duitsland heeft deze foto gemaakt in 1947. De Dom van Keulen beschadigd maar toch, hij staat er nog. Wordt nog altijd als een wonder gezien hoe het mogelijk is dat het grootste gebouw van Keulen de razende bommenregens heeft kunnen doorstaan. Collectie P Gulikers
Foto van de maand april 2020
In het kader van: het kan altijd erger. Tijdens de Blitz over Engeland moesten duizenden mensen schuilen in kelders vaak zelfgemaakt met verkregen golfplaten. Echter veel Inwoners van Londen verkozen de Metrostations. Als ze buitenkwamen bleek vaak hun huis er niet meer te staan. Hier een foto uit 1940 tijdens de Blitz.
Deze foto is geplaatst in het kader van binnenblijven tijdens Corona.
Foto van de maand maart 2020
Op verschillende plekken stonden gigantische voorraden voor de Amerikanen. Ook in Maastricht stonden grote stapels voorraad langs de wegen en op grote velden en pleinen. Op de foto het Oranjeplein in Maastricht. Veel van deze voorraden en ook het vervoer daarvan werd verzorgd door negers. Tijdens het Ardennenoffensief werden deze plekken snel leeggehaald omdat men bang was dat de Duitsers weer tot Maastricht zouden komen.
Foto van de maand februari 2020: 10 mei 1940. De Duitse bezetter kijkt vol ontzag naar de koeltorens van de Staatsmijnen bij het mijndorp Treebeek
Foto van de maand: januari 2020: 14 september 1944, soldaten van Old Hickory: 30th inf div. lopen via de St Pieterstraat Maastricht richting Stadhuis en Vrijthof. De bevolking begroet de bevrijder met veel vreugde.
Foto van de maand: december 2019
In september 1944 werd er hard gevochten om Valkenburg de 30e inf div (Old Hickory) kwam in Valkenburg aan de Geul stil te staan. The 2nd Armored div (Hell on Wheels) moest aanrukken om een doorbraak t forceren. Op de foto de Grendelpoort Valkenburg.
Foto van de maand: november 2019
Zo als het er nu uitziet organiseren wij op 10 en 11 september in Maastricht de bevrijdingsfeesten. Dit gebeurt op zaterdag in de Boschstraat en op zondag in het Jekerkwartier. Het is de bedoeling dat het echt feestelijk zal zijn en wij de bevrijding van oa deze stad door de Amerikanen Levend houden.