Foto van de maand Januari 2021

Na de bevrijding van Maastricht vielen Duitse jagers en bommenwerpers de stad regelmatig aan. Voornamelijk het spoor moest het ontgelden. Op diverse plaatsen werd er luchtafweergeschut geplaatst meestal de bekende vierling. Op andere plaatsen stond het zwaardere geschut die de stad deed beven zoals deze 40mm Anti-Aircraft Gun op het vrijthof.
Foto uit januari 1945


Foto's van de maand december

Maastricht werd op 13 en 14 september 1944 bevrijd en werd een van de belangrijke knooppunten in Europa met diverse grotere en kleinere vliegvelden in de buurt, een hoofdkwartier van het 9e leger, een van de grootste postcentra in Europa, een van de knooppunten qua repatriëring, gigantische opslagplaatsen een van de hoofdwegen richting Duitsland. In en rond de Professor Pieter Willemstraat in Maastricht zat de bewakingsdienst van het spoor en een grote MP post en vele militairen vaak in huizen die tijdens de bezetting in handen van de Duitsers waren. Ook waren hier huizen gereserveerd voor diverse wereldberoemde artiesten en orkesten die hier soms meer dan een maand verbleven, gewoon ingekwartierd bij burgers.
Een van de jonge bewoonsters was Mejuffrouw Douwes. Ik zal 3 foto's plaatsen, 
De bovenste Is de achterkant van de foto beschreven door de Amerikaanse soldaat Bob.
De middelste is mejuffrouw Douwes met Bob 1944.
De onderste foto is gemaakt op dezelfde plek 2019 75 jaar later toen mevrouw Douwes met haar man langs zijn gekomen. De foto's zijn genomen in de Professor Pieter Willemstraat op hetzelfde muurtje. 
Dankzij deze mensen leren wij steeds meer bij over de 2e Wereldoorlogsgeschiedenis!
Ik heb ze ook kort mogen interviewen ik hoop deze later te kunnen plaatsen. Ook heb ik diverse documenten mogen ontvangen ook daar hoop ik in de toekomst meer van te laten zien.
Familie Douwes bedankt!!!


Foto van de maand november

Voor de bevrijding van Maastricht lag er een klein Duits  vliegveld bij de Geusselt in Maastricht. Na de bevrijding werd het vliegveld door voornamelijk de Amerikanen gebruikt. Kleine verkenningsvliegtuigen vertrokken en landen op de St Pietersberg en post vliegtuigen bij de Brusselsepoort. Het vliegveld bij de Geusselt bleek niet lang genoeg voor grote toestellen. Daarom heeft men een nieuw vliegveld gebouwd bij de gemeente Beek. Het vliegveld kreeg de naam Y-44 of Yankee 44. Het vliegveld bestaat nog altijd maar dan met de naam Maastricht-Aachen airport. Een bedrijf uit Maastricht was verantwoordelijk voor de aanleg, met een omgebouwd Sherman als buldozer.

Foto van de maand oktober

Op 10 mei vlogen er vele vliegtuigen over Nederland, vele met parachutisten of met bommen. Sommige vliegtuigen vlogen rond om dit stukje papier te strooien. Collectie P Gulikers


Foto van de maand september

Op 13 september 1944 was het dan zo ver, geen gerucht meer maar werkelijkheid. Wyck het eerste stukje Maastricht is bevrijd. Een dag later zou de rest van Maastricht volgen. Zuid-Limburg werd als een razende bevrijd, in enkele dagen. De rest van Limburg en ook de rest van Nederland ging geloven dat de oorlog niet meer lang zou duren. zelfs bij de geallieerden geloofden velen dat de oorlog misschien wel afgelopen zou zijn met kerstmis 1944. Het mislukken van Market Garden gooide al snel roet in het eten en andere wegen moesten over de Rijn gezocht worden. Voordat heel Limburg bevrijd zou zijn zou er nog heel veel water door de Maas vloeien en de oorlog zou nog tot begin mei 1945 duren. Foto van de bevrijde Maastrichtenaren die de bevrijder tegemoet rent.


Foto van de maand augustus 2020

Inbraak in het WO2 museum Eyewitness
Rond een uur of 3.00 in nacht is er op brute wijze ingebroken in ons geliefde museum in Beek Limburg waar geschiedenis meer dan waar ook levend wordt gehouden. Een stelletje van 6 tot 8 misdadigers rammen de buitenste poort van het museum, breken de deur met brute kracht open. Zonder een greintje respect voor de historische uniformen en andere objecten wordt met domme nietsontziende vernielzucht vele diorama's vernield. in een korte tijd worden speciaal voor het museum gemaakte poppen, helmen, wapens, documenten en andere objecten gestolen. Het stelletje schurken verliezen tijdens hun vlucht nog een pop en andere kleinere stukken. Alles wat meegenomen is kan men uniek noemen en daardoor onverkoopbaar. Wij denken dus sterk dat dit in opdracht van een luie verzamelaar is gebeurt. Iemand die niet zelf de moeite neemt door eerlijke koop aan spullen te komen. Wij hopen dan ook dat deze spullen snel weer gevonden zullen worden en roepen dan ook iedereen op die nu of in de toekomst een bruikbare aanwijzing heeft contact op te nemen met de politie. Deze zinloze vernielzucht MOET bestraft worden! 
Sorry dus deze keer geen historische foto maar ons bloed kookt en daarom alvast een van de gestolen poppen
.
Stichting Liberty Maastricht wenst de oprichter van het museum en zijn familie en medewerkers veel sterkte toe!


Foto van de maand juli 2020

Aanslag op Adolf Hitler:
Claus Schenk Graf von Staufenberg plaatste 76 jaar geleden op 20 juli zijn aktetas onder de kaartentafel tijdens een stafbespreking in de Wolfsschanze bij Rastenburg.
De tafel was te dik, de explosie te zwak en er was vanwege de warmte niet gekozen voor een warme bunker maar voor een bovengrondse ruimte. Voor een korte tijd dacht men dat de aanslag gelukt was en Hitler bij de aanslag om het leven was gekomen en begon men mensen te vervangen. Echter al snel zou blijken dat de aanslag mislukt was en Hitler gevuld van haat wraak zou nemen op iedereen die ook maar enigzins verdachte was.
Tijdens een showproces waar onder andere de beruchte Roland Freisler in optrad werden de zogenaamde samenzweerders voor het grootste gedeelte ter dood veroordeeld, ook Erwin Rommel die men van betrokkenheid beschuldigde werd vriendelijk doch dwingend verzocht zelfmoord te plegen. Deze beroemde Duitser geliefd bij het volk wilde men liever niet voor de rechter zetten. Hij is dan ook nooit officieel aangeklaagd en kreeg zelfs een staatsbegrafenis, hij was natuurlijk, zo vertelde de propagandamachine, als held gestorven. Von Staufenberg werd ter dood gebracht op 21 juli 1944, velen zouden volgen en de oorlog zou nog maanden duren.Foto van de maand juni 2020

Ansichtkaart uit de 30er jaren Met een spreuk die bijna iedere Nederlander nog wel kent. Toen hoopte men nog in Nederland neutraal te blijven. Deze gedachte viel op 10 mei 1940 in duigen.


Foto van de maand mei 2020

Niet zo ver van Limburg ligt de stad Keulen. Een broer van mijn oma die klokkenmaker was van beroep maar na de Tweede Wereldoorlog controlles moest doen op de voortgang van het nieuw te bouwen Duitsland heeft deze foto gemaakt in 1947. De Dom van Keulen beschadigd maar toch, hij staat er nog. Wordt nog altijd als een wonder gezien hoe het mogelijk is dat het grootste gebouw van Keulen de razende bommenregens heeft kunnen doorstaan. Collectie P Gulikers

Foto van de maand april 2020

In het kader van: het kan altijd erger. Tijdens de Blitz over Engeland moesten duizenden mensen schuilen in kelders vaak zelfgemaakt met verkregen golfplaten. Echter veel Inwoners van Londen verkozen de Metrostations. Als ze buitenkwamen bleek vaak hun huis er niet meer te staan. Hier een foto uit 1940 tijdens de Blitz.
Deze foto is geplaatst in het kader van binnenblijven tijdens Corona.

Foto van de maand maart 2020

Op verschillende plekken stonden gigantische voorraden voor de Amerikanen. Ook in Maastricht stonden grote stapels voorraad langs de wegen en op grote velden en pleinen. Op de foto het Oranjeplein in Maastricht. Veel van deze voorraden en ook het vervoer daarvan werd verzorgd door negers. Tijdens het Ardennenoffensief werden deze plekken snel leeggehaald omdat men bang was dat de Duitsers weer tot Maastricht zouden komen.

 

Foto van de maand februari 2020: 10 mei 1940. De Duitse bezetter kijkt vol ontzag naar de koeltorens van de Staatsmijnen bij het mijndorp Treebeek

Foto van de maand: januari 2020: 14 september 1944, soldaten van Old Hickory:  30th inf div. lopen via de St Pieterstraat Maastricht richting Stadhuis en Vrijthof. De bevolking begroet de bevrijder met veel vreugde.

St Pieterstraat 14 september 1944


Foto van de maand: december 2019
In september 1944 werd er hard gevochten om Valkenburg de 30e inf div (Old Hickory) kwam in Valkenburg aan de Geul stil te staan. The 2nd Armored div (Hell on Wheels) moest aanrukken om een doorbraak t forceren. Op de foto de Grendelpoort Valkenburg.


Foto van de maand: november 2019

10 mei 1940, de Duitsers dachten de drie bruggen van Maastricht ongeschonden in handen te krijgen om zo snel mogelijk zwaar bewapende troepen richting België en met name fort Eben Emael te krijgen om de kleine aanvalsgroep aldaar te versterken. Echter het hele sabotageplan dat de Duitsers hadden bedacht viel letterlijk in het water waardoor de opmars bijna 24 uur werd vertraagd. De enige manier om de Maas bij Maastricht over te steken was met bootjes zoals op de foto te zien bij de Wilhelminabrug.