Foto van de maand maart 2020

Op verschillende plekken stonden gigantische voorraaden voor de Amerikanen. Ook in Maastricht stonden grote stapels voorraad langs de wegen en op grote velden en pleinen. Op de foto het Oranjeplein in Maastricht. Veel van deze voorraden en ook het vervoer daarvan werd verzorgd door negers. Tijdens het Ardennenoffensief werden deze plekken snel leeggehaald omdat men bang was dat de Duitsers weer tot Maastricht zouden komen.

Foto van de maand februari 2020: 10 mei 1940. De Duitse bezetter kijkt vol ontzag naar de koeltorens van de Staatsmijnen bij het mijndorp Treebeek

Foto van de maand: januari 2020: 14 september 1944, soldaten van Old Hickory:  30th inf div. lopen via de St Pieterstraat Maastricht richting Stadhuis en Vrijthof. De bevolking begroet de bevrijder met veel vreugde.

St Pieterstraat 14 september 1944


Foto van de maand: december 2019
In september 1944 werd er hard gevochten om Valkenburg de 30e inf div (Old Hickory) kwam in Valkenburg aan de Geul stil te staan. The 2nd Armored div (Hell on Wheels) moest aanrukken om een doorbraak t forceren. Op de foto de Grendelpoort Valkenburg.


Foto van de maand: november 2019

10 mei 1940, de Duitsers dachten de drie bruggen van Maastricht ongeschonden in handen te krijgen om zo snel mogelijk zwaar bewapende troepen richting België en met name fort Eben Emael te krijgen om de kleine aanvalsgroep aldaar te versterken. Echter het hele sabotageplan dat de Duitsers hadden bedacht viel letterlijk in het water waardoor de opmars bijna 24 uur werd vertraagd. De enige manier om de Maas bij Maastricht over te steken was met bootjes zoals op de foto te zien bij de Wilhelminabrug.